sunnuntai 25. elokuuta 2013

tunti 22.08.2013

Tunnilla käsiteltiin aineenvaihduntaa ja siinä erittäin tärkeässä osassa olevia entsyymejä. Aineenvaihdunnassa tapahtuu kahdenlaisia reaktioita, hajottavia eli katabolisia ja rakentavia eli anabolisia. Entsyymit nopeuttavat reaktioita, sillä muuten ne olisivat liian hitaita eli ne ovat katalyytteja.  Entsyymit ovat siis proteineja, jotka ovat geenien ohjeiden mukaan valmistettuja.

Substraatti, eli reagoiva aine kiinnittyy entsyymin aktiiviseen kohtaan, kun katylysointi alkaa. Reaktio alkaa ja substraatti muuttuu lopputuotteeksi. Entsyymimolekyylit eivät muutu reaktioissa, vaan voivat jatkaa katalysointia. Substraatti irtoaa molekyylistä. Kuitenkin tietynlainen entsyymi voi katalysoida vain tietynlaisia substraatteja, joten entsyymejä tarvitaan paljon erilaisia.

http://www.helsinki.fi/kemia/opettaja/aineistot/entsyymit/rakenne_3.html


On kuitenkin entsyymejä, jotka tarvivat toimiakseen erillistä osaa, jota kutsutaan kofaktoriksi. Se voi olla esimerkiksi vitamiini ja on entsyymin toiminalle välttämätön. Se muuttaa entsyymin aktiivisen kohdan substraatille sopivaksi ja näin reaktio voi tapahtua.

Entsyymien toimintaa estävia aineita kutsutaan inhibiittoreiksi. Ne vaikuttavat reaktioihin kolmella eri tavalla:

http://opinnot.internetix.fi/fi/muikku2materiaalit/lukio/bi/bi2/tehtavat/a01_entsyymin_toiminta/form/fi_image3


  1. Inhibiittori kiinnittyy substraatin tilalle ja estää silloin substraattia kiinnittymästä. Esimerkiksi antibiotit toimivat näin ja estävät bakteerin toiminnan. 
  2. Inhibiittori muuttaa entsyymin rakennetta, jolloin substraatti ei voi kiinnittyä entyymin aktiiviseen kohtaan. Esimerkiksi arsenikin toiminta perustuu tähän, sillä se estää soluissa tapahtuvat reaktiot ja aiheuttaa kuoleman
  3. Luonnolliset inhibiittorit estävät entsyymin toiminnan solussa, jotta tasapaino säilyisi, eikä lopputuoteita tulisi liikaa
Entsyymejä on jokapäiväisessä elämässä, kuten esimerkiksi pyykinpesuaineissa. Myös laktoosittoman maidon valmistuksessa on käytetty hyväksi entsyymejä, jotka pilkkovat maitosokerin maidosta. 

Teht 2.
Omenalohko C : Lohko on juuri leikattu, eivätkä entyymit ole päässeet vielä vaikuttamaan sen ulkonäköön.
Omenalohko B: Lohko on keitetty kuumassa vedessä, joten sen entsyymit ovat tuhoutuneet kuumassa lämpötilassa.
Omenalohko A: Lohkossa entsyymit ovat alkaneet vaikuttaa ja saaneet aikaan lohkon värin muuttumisen ruskeaksi. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti